Vernieuwd concept Vogelzang stenentrailers

20 September 2022

 

BEDUM/KESTEREN- Vogelzang en D-TEC introduceren een vernieuwde versie van de Vogelzang-stenentrailer. ‘Dit met behoud van de constructieve Vogelzang-kwaliteit en aangevuld met het standaardisatieprincipe van D-TEC. Dankzij het samenvoegen van deze twee aspecten kunnen we de vernieuwde stenentrailers niet alleen in de Benelux inzetten, maar op termijn in heel Europa’, licht D-TEC directeur Gerrit van Vlastuin de onderliggende drijfveer toe.

Voor Van Vlastuin was voorafgaand aan de doorontwikkeling van de stenentrailers één aspect glashelder: onder geen beding concessies doen aan de constructieve kwaliteit van deze opleggers. De Vogelzang-trailers onderscheiden zich namelijk juist met hun torsiestijve constructie. Uit noodzaak geboren weliswaar, want deze constructie is nodig om de belasting van de rollende kraan tijdens het laden en lossen op te vangen. Een ander onderscheidend element is het unieke mechanisch stuursysteem; een systeem waarbij de laatste twee assen gestuurd zijn, waardoor het makkelijk manoeuvreren is op wegen met weinig ruimte. Tevens kreeg de bumper een update, dit om aan de nieuwe Europese regelgeving voor de verkeersveiligheid te voldoen.

Ronde achterlampen

Naast deze fundamentele vernieuwingen zijn de stenentrailers ook op detailniveau verbeterd, onder meer door een aluminium stootbalk met opstapprofiel en spatlapgroef. Dankzij dit profiel aan de bovenzijde is het mogelijk om de bumper te gebruiken als extra opstapje voor de chauffeur, waardoor het trapje aan de zijkant gemakkelijker te bereiken is. Ideaal voor de chauffeur die vaak meerdere keren per dag de oplegger opklimt, om een vrachtje stenen te laden of te lossen.

Tot slot aandacht voor een detail dat juist niet gemist kon worden door veel klanten: de karakteristieke Vogelzang-achterzijde met de ronde lampen - dit element van de stenentrailer is intact gebleven. 

Stapsgewijs verder ontwikkelen

Na deze eerste recente verbeteringen aan de stenentrailer willen D-TEC en Vogelzang de trailer de komende jaren stapsgewijs verder ontwikkelen, zodat de opleggers ook buiten de Benelux beter aansluiten op desbetreffende marktvraag. Van Vlastuin: ‘In eerste instantie denken we aan een variant die een lager leeggewicht heeft met drie vaste assen.’

Laden en lossen op ontoegankelijke plaatsen

De Vogelzang-stenentrailers kennen al een lange historie. In de jaren ’70 van de vorige eeuw ontwikkelde Vogelzang haar eerste gestuurde opleggers met een rollende kraan voor het vervoer van bouwgrondstoffen (stenen). Dit om in te spelen op een steeds nijpender dilemma: hoe de stenen te lossen op de vaak moeilijke toegankelijke bouwplaatsen en de afhankelijkheid van een externe kraan om te lossen. Met de lancering van een combinatie van een oplegger en kraan in Nederland kunnen chauffeurs volledig zelfstandig laden en lossen. En dit op iedere gewenste plek en tegen relatief lage operationele kosten. Anno 2022 worden de Vogelzang-stenentrailers overigens veel breder ingezet dan alleen voor stenen, zo worden er ook stalen rijplaten, steigermateriaal of betonplaten mee vervoerd